ظروف یکبار مصرف

مواد اولیه ظروف گیاهی

مواد اولیه ظروف یکبار مصرف گیاهی

انواع مواد اولیه ظروف گیاهی شامل نشاسته ذرت، PLA، برگهای نخل، نیشکر و بامبو است. بسته به نوع مواد اولیه، فرمول ساخت متفاوت خواهد بود.

بازار جهانی بیو پلاستیک ها 

بیو پلاستیک ها یا پلاستیک های زیست تجزیه‌پذیر در صنایع مختلفی مانند کالاهای مصرفی، بسته بندی، منسوجات و کشاورزی و باغبانی کاربردهای فراوانی دارند. با این حال، به دلیل پاندمی کرونا، این صنایع در سراسر جهان تحت تاثیر قرار گرفتند. محدودیت‌های لجستیکی، کمبود نیروی انسانی، در دسترس نبودن مواد و سایر محدودیت‌ها، رشد صنعت را از سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۰ کاهش داده است. همچنین، این بیماری باعث شد که به طور کلی تقاضا برای بسته بندی زیاد شود. در حالی که تقاضا برای بسته بندی در بخش حمل و نقل تجارت الکترونیکی شاهد رشد گسترده‌ای بود.

این تغییرات فاکتورهای موثر در بسته بندی را با چالش‌های جدیدی مواجه کرد. این بیماری همه گیر بر تولید عادی شرکت‌ها در بخش کالاهای مصرفی تأثیر گذاشت. طبق گفته موسسه تحقیقات مدیریت تامین، اختلالات زنجیره تامین منجر به کاهش اهداف درآمدی تقریباً ۷۵٪ از مشاغل شد. بخش مصرف کننده احساسات متفاوتی در بازار دارد. زیرا برخی از بخش‌ها مانند غذاهای منجمد و نظافت خانه شاهد افزایش تقاضای مصرف کننده بوده اند. در حالی که برخی دیگر با کاهش فروش و کاهش قابل توجه ترافیک در فروشگاه‌های خرده فروشی مواجه شدند. با تغییر تقاضای مصرف کنندگان به سمت تجارت الکترونیک، چنین شرکت هایی باید انعطاف پذیر می شدند. بنابراین، کل صنعت کالاهای مصرفی مجبور به ورود به عصر دیجیتال شده است.

تغییر اولویت مصرف کننده به سمت استفاده از بیو پلاستیک ها

انتظار می رود افزایش آگاهی مصرف کنندگان در مورد راه حل‌های پلاستیکی سازگار با محیط زیست و افزایش تلاش‌ها برای کاهش استفاده از پلاستیک‌های معمولی باعث رشد بازار پلاستیک‌های زیست تجزیه پذیر شود. پلاستیک‌های بر پایه نفت متعارف دهه‌ ها طول می‌کشد تا تجزیه شوند و در محل‌های دفن زباله تا سالها باقی می مانند. بیو پلاستیک ها به سرعت تجزیه می شوند و دوباره به سیستم طبیعی باز می گردند. علاوه بر این، پلاستیک‌های زیست تخریب پذیر سرعت تجزیه سریع تری نسبت به پلاستیک های معمولی بر پایه نفت دارند. پلاستیک‌های زیست تخریب پذیر در مقایسه با پلاستیک‌های سنتی که حدود هزار سال طول می کشد تا ۶۰ درصد و در عرض ۱۸۰ روز یا کمتر تجزیه شوند.

انتظار می رود مصرف نفت برای تولید پلاستیک تا سال ۲۰۲۵ بین ۱۵ تا ۲۰ درصد کاهش یابد. زیرا بیوپلاستیک‌ها توانسته ا‌ند که جای پلاستیک‌های معمولی‌ را بگیرند. همچنین تخمین زده شده است که تا سال ۲۰۲۵، آسیا و اروپا بیشترین سهم را در بازار بیوپلاستیک‌ها خواهند داشت. آسیا ۳۲ درصد و اروپا ۳۱ درصد از کل بازار را به خود اختصاص خواهد داد و پس از آن ایالات متحده با ۲۸ درصد قرار دارد. در حال حاضر، رشد بازار بیوپلاستیک‌ها سالانه ۱۰ درصد است که تقریباً ۱۰ تا ۱۵ درصد از کل بازار پلاستیک را پوشش می‌دهد. پیش بینی‌ها نشان می دهد که این عدد تا سال ۲۰۲۵ به ۲۵ تا ۳۰ درصد افزایش خواهد یافت.   

افزایش ظرفیت تولید بیوپلاستیک‌ها 

موسسه Nova یک نظرسنجی جهانی از ۲۴۷ شرکت انجام داده است که تقریباً همه نوع بیوپلاستیک را پوشش می‌دهند. بر اساس بررسی‌ها، آنها تخمین می‌زنند که ظرفیت تولید بیوپلاستیک تا سال ۲۰۲۰ به نزدیک به ۱۲ میلیون تن افزایش خواهد یافت. این امر باعث می‌شود که سهم زیست ‌پایه از ۱/۵ درصد در سال ۲۰۱۱ به ۳ درصد در سال ۲۰۲۰ افزایش یابد.

ظرفیت‌ها در آسیا و آمریکای جنوبی به دلیل دسترسی بهتر به منبع تغذیه انجام خواهد شد. شکل زیر نمای کلی از تغییر در تولیدات جهانی پلاستیک‌های زیستی را بر اساس مناطق نشان می دهد. سهم اروپا از ۲۰ درصد به ۱۴ درصد و آمریکای شمالی از ۱۵ درصد به ۱۳ درصد کاهش خواهد یافت. سهم تولید بیوپلاستیک‌های آسیا از ۵۲ درصد به ۵۵ درصد افزایش خواهد یافت. در حالی که سهم آمریکای جنوبی از ۱۳ درصد به ۱۸درصد افزایش خواهد یافت.

تخمین زده می شود که بازار بیوپلاستیک‌ها به دلیل تقاضای بالای مصرف‌کننده، قیمت بالای سوخت‌های فسیلی، افزایش وابستگی به سوخت‌های فسیلی و نیاز به محصولات دوستدار و سازگار با محیط زیست در آینده نه چندان نزدیک رو به رشد خواهد بود. طبق مطالعه ای که توسط موسسه مشاوره هلموت کایزر انجام شد، کمتر از ۳ درصد از کل زباله های پلاستیکی در سراسر جهان بازیافت می شوند. در حالی که نرخ بازیافت ۳۰ درصد برای کاغذ، ۳۵ درصد برای فلزات و ۱۸ درصد برای شیشه است. در حال حاضر، تقاضا برای بیوپلاستیک ها به دلیل تجدیدپذیری و در دسترس بودن مواد خام، عملکرد پیشرفته و ویژگی‌های فنی، و گزینه بازیافتی که ارائه می‌دهند، در حال افزایش است.

انواع مواد اولیه ظروف یکبار مصرف گیاهی

در تلاش برای حذف استفاده از کاغذ، پلی استایرن و پلاستیک از صنعت ظروف یکبار مصرف، گزینه های پایدارتر دیگری برای بازار ابداع شده است. با این حال، هر کدام به دلیلی نتوانستند که جایگزین مناسب برای لیوان های یکبار مصرف بشوند. جدول زیر مقایسه اجمالی بین انواع لیوان های یکبار مصرف با مواد اولیه متفاوت او را نشان داده و مزایا و معایب کلیدی را برجسته می کند. همانطور که در جدول زیر قابل مشاهده است، در این بین لیوان‌های یکبار مصرف گیاهی بر پایه نشاسته ذرت گزینه‌ای مطمئن تر برای محیط زیست و سلامت مصرف کننده میباشند.

 

ردیفماده تشکیل دهندهتشکیل شده از منابع تجدید پذیرزیست تخریب پذیرذخیره راحتفرم گرفتن به حالت لیوانمقاوم در برابر حرارتمقاوم در برابر رطوبت
۱کاغذ××
۲استایروفوم××
۳پلاستیک×××
۴PLA×
۵نیشکر××
۶بامبو××
۷برگهای نخل×
۸نشاسته ذرت

 

   ۱- پلی لاکتیک اسید (PLA)

ظروف ساخته شده از پلاستیک پلی لاکتیک اسید (PLA) معمولاً به عنوان یک جایگزین پایدار و به عنوان مواد اولیه ظروف گیاهی در نظر گرفته میشود. PLA یک ماده سخت است که هم در برابر حرارت و هم در برابر رطوبت مقاوم است. علیرغم این انعطاف پذیری، PLA از محصولات جانبی ذرت ساخته شده و به عنوان محصولی که قابلیت کمپوست شدن را نیز دارد به بازار عرضه شده است.

با این حال، این مورد برای مصرف کنندگان گمراه کننده است. زیرا PLA به تنهایی قادر به شکستن در شرایط عادی نیست. PLA که با استفاده از قالب‌گیری تزریقی تشکیل می‌شود، برای تجزیه نیاز به گرمای شدید و شرایط خاص در تاسیسات بازیافت تخصصی دارد. این تأسیسات باید مجهز به فناوری بازیافت چنین پلاستیک‌هایی باشند، اما اغلب در دسترس مصرف‌کنندگان عادی نیستند. این عوامل باعث می شود که بیشتر محصولات PLA به درستی بازیافت نشوند و در عوض به محل های دفن زباله ارسال شوند.

با توجه به ویژگی های زیست تخریب پذیر و آبگریز آن، در تحقیقات کاربردهای زیست پزشکی و بسته بندی مورد توجه زیادی قرار گرفته است. گرید تجاری PLA معمولاً کوپلیمرهای پلی (L- لاکتیک اسید) و پلی (D ،L-lactic acid) هستند. برخی از معایب PLA انعطاف پذیری پایین، شکل پذیری و مقاومت در برابر ضربه است. برای بهبود انعطاف پذیری PLA و مقاومت در برابر ضربه، نرم کننده های متعددی مانند پلی (اتیلن گلیکول)، گلیسرول، تک استرهای گلوکز، استرهای سیترات و الیگومرها استفاده شده است. با این حال، نشاسته ترموپلاستیک به عنوان یک ترکیب ترکیبی برای PLA مزایای مهمی را از نظر هزینه، خواص و تجزیه پذیری زیستی را به این ترکیب میدهد.

   ۲- نیشکر

یکی‌ دیگر از مواد اولیه ظروف گیاهی نیشکر است. نیشکر محصول جانبی صنعت تولید شکر است. اغلب پس از جمع آوری اجزای لازم دور انداخته می شود. نیشکر زیست تخریب پذیر است و در عرض سه تا شش ماه تجزیه می شود. برای تولید ظروف یکبار مصرف از این جنس، الیاف نیشکر را با هم مخلوط کرده و به شکل دلخواه تحت فشار حرارت قرار می دهند. این صفحات به هیچ پوشش خارجی نیاز ندارند. زیرا قرار نیست برای مدت طولانی با مقدار زیادی مایع در تماس باشند. در هر حال در لیوان های ساخته شده از جنس نیشکر، همانند لیوانهای کاغذی از پوشش پلی اتیلنی در داخل آن ها استفاده شده است. به کار رفته شده است. بنابراین راه حل ایده آلی نیستند.

   ۳- بامبو

بامبو یکی دیگر از مواد زیست تخریب پذیر که به عنوان یکی‌ از مواد اولیه ظروف گیاهی جایگزین موجود در بازار است. بشقاب ها، کاسه ها و کارد و چنگال ها را می توان با بامبو درست کرد. بامبو بسیار بادوام است. زیرا یک ماده چوبی است. به منظور تولید ظروف، بامبو را غلاف کرده، می جوشانند و سپس با یک چسب سازگار با محیط زیست آنها را به هم فشرده و می چسبانند.

کارد و چنگال بامبو از یک تکه ماده خام بدون استفاده از چسب تشکیل می شود. با توجه به نحوه شکل گیری این ظروف، ساخت اشکال منحنی بزرگ مانند لیوان ها دشوار است. فقط ظروفی که دارای منحنی های کوچک مانند بشقاب هستند به راحتی می‌توانند توسط بامبو تهیه شوند. بامبو هم سریع رشد می کند و هم به سرعت تجزیه می شود. بامبو در آب و هوای معتدل در کمتر از ۶ ماه تجزیه می شود. این باعث می شود ظروفی از این جنس به سرعت تجزیه شوند. اما نکته منفی در اینجاست که عمر مفید این ظروف محدود است.

   ۴- برگهای نخل

از برگ های خرما به عنوان یکی‌ از مواد اولیه ظروف گیاهی استفاده میشود. معمولاً از برگ های خرما در ساخت ظروف زیست تخریب پذیر استفاده می شود. برگ های نخل آرکا به دلیل اندازه، پایداری و مقاومت طبیعی در برابر آب، رایج ترین برگ های مورد استفاده هستند. برگ‌های خرما به‌ طور طبیعی میریزند. این برگ ها جمع‌آوری، تمیز، خشک و تحت فشار قرار می‌گیرند. مشابه ظروف غذاخوری بامبو، این فرآیند برای ظروف تخت مانند بشقاب موثر است. اما به راحتی برای اشکال منحنی مانند لیوان یا کاسه اعمال نمی شود.

   ۵- نشاسته ذرت

از میان نشاسته ها، ذرت یکی از فراوان ترین منابع بقایای گیاهی است که به عنوان یکی‌ از مواد اولیه ظروف گیاهی استفاده میشود. ذرت فواید مختلفی دارد. از فواید آن می‌توان به سطوح نشاسته بالا، قوام عالی، عملکرد، سهولت در دسترس بودن و زیست تخریب پذیری اشاره کرد. طبق تحقیقات مختلفی که در جهان انجام شده است، ذرت یکی از در دسترس ترین غلات کشاورزی در جهان است.

ذرت منبع اصلی نشاسته می باشد. گلوکز مرتبط با آلفا که معمولاً خاصیت لغزندگی، نگهداری کننده آب و حجم دهنده دارد در کارخانجات مواد غذایی استفاده می شود. بیشتر ترکیب هسته ذرت نشاسته است که ترکیبی‌ از شکر، پروتئین، روغن و خاکستر نیز در ترکیبات آن یافت می شود. بسیاری از الیاف طبیعی از جمله ساقه، کاه، برگ و پوسته را می توان از این گیاه استخراج کرد. در مقایسه با سایر محصولات زیستی کشاورزی، الیاف ذرت ویژگی های متفاوتی از جمله ذخیره ۹۰ درصدی و در دسترس بودن بیشتر نسبت به سایر الیاف طبیعی را دارا می باشد.

ویژگی‌های ظرف گیاهی مناسب

شرکت‌های مواد غذایی که در بسته‌بندی سازگار با محیط‌ زیست فعالیت می‌کنند، باید یک برچسب مؤثر بر روی بسته‌بندی محصولات خود داشته باشند تا اطلاعات واضحی در مورد هرگونه مزیت ارائه کنند. بدون ارتباط خوب، بسته بندی نمی تواند برای شرکت های صنایع غذایی و محیط زیست سودی داشته باشد. همچنین ظروف گیاهی باید هوشمندانه طراحی شوند. طراحی این ظروف باید ساده باشد و بتواند پیام هر برند را به وضوح توسط کلمات، حروف، شکل‌ها، رنگ‌ها یا الگو ها منتقل کند.

علاوه بر این، ظرف گیاهی باید با اندازه های مناسب به بازار عرضه شود. اندازه ظروف گیاهی بسیار در صنعت بسته‌بندی حائز اهمیت است. چراکه اندازه مناسب می تواند از تولید ضایعات غذا و همچنین پسماندهای دور ریختنی جلوگیری کند. تمامی موارد فوق تاثیر بسزایی بر رفتار مصرف کننده و تمایل آن به خرید ظروف گیاهی دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره سایر مزایای ظروف گیاهی نوشته مربوط به آن را بخوانید. همچنین میتونید راجع به معایب ظروف گیاهی نیز اطلاعات بیشتری کسب کنید تا در نهایت به لزوم استفاده از ظروف گیاهی در بازار پی ببرید.

از میان ظروف گیاهی موجود در بازار ایران، ظروف یکبار مصرف گیاهی به زیست تمامی ویژگی های فوق را دارند. برند به زیست دارای گواهی نامه‌های معتبر بین المللی، استاندارد‌های داخلی ‌و پروانه بهداشتی ساخت از سازمان غذا و دارو می‌باشد. محصولات به زیست در برابر آب و حرارت مقاوم بوده و پسماند این محصولات کاملا غیر سمی می‌باشد. این محصولات همچنین تا ۳ بار قابل استفاده مجدد می باشند. تمامی‌ محصولات این برند در انواع بسته بندی‌های متفاوت به صورت فله‌ای و شرینک فروشگاهی در وب سایت اکو کلیکی قابل عرضه و فروش می‌باشد.

 


سایت اکوکلیکی محصولات دوستدار محیط زیست را در اختیار شما قرار می دهد.

1 نظر در “مواد اولیه ظروف گیاهی

  1. Lili گفت:

    مطلب را به خوبی‌ بیان کردید. ساده و مختصر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *